2010-06-30 18:21:54• hírek • Szatmar.ro

Rosszul sült el az átalányadó

Majdnem három milliárd lejes veszteséget okozott az államnak az átalányadó - írja az Impulzus.ro hírportál.

Hatalmas veszteségeket okozott az államkasszának a 2009-ben bevezetett átalányadó, amely miatt vállalkozások százezrei szüntették be tevékenységüket, állítja Ovidiu Nicolescu, a Romániai Kis-és Középvállalkozások Szövetsége Országos Tanácsának (Consiliul National al Itreprinderilor Private Mici si Mijlociu din Románia, CNIPMMR) az elnöke.

A szakember szerint az átalányadó bevezetése óta nem kevesebb, mint 317.557 cég jelentett csődöt, ami összességében 2.818.454.969 lejes kiesést jelent az államkassza valamint a különböző társadalombiztosítási alapok (nyugdíjalap, munkanélküli alap) számára.

Nicolescu szerint ráadásul az átalányadó nem érte el célját, ami az adócsalások visszaszorítása lett volna. „Ezek a cégek nem azért zártak be, mert korábban adót csaltak volna, hanem azért, mert az átalányadó bevezetése után elviselhetetlenül megnőttek a kiadásaik".

A CNIPMMR elnöke szerint az értéknövelési adó 19%-ról 24%-ra való emelése újabb csődhullámot indíthat el. Arról nem is beszélve, hogy 5-15%-os inflációt okozhat.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: